Travhästuppfödning

De hästar du ser på i exempelvis Dagens Dubbel är det man kan kalla för hästarnas elitidrottare. De är oftast födda och uppfödda till att bli just en duktig travhäst , så det är hos uppfödaren det börjar.

Travuppfödning

Svensk travsport är mycket framgångsrik, det kan ingen säga emot, och detta beror på en högklassig och långsiktig svensk uppfödning. Att föda upp travhästar är dock ingen dans på rosor, utan det är en krävande vardag med mycket jobb, stenhård konkurrens och innan man lyckats så är det definitivt också en stor ekonomisk utmaning att få det att gå runt. Det kräver kunskap, tålamod och en långsiktig planering. Det gäller att ha stor kunskap om vad som gör så att hästen mår som bäst och så att den presterar som bäst. Alltifrån rätt typ av föda, till träning, kärlek och engagemang.

Att Sverige idag är en av världens mest framgångsrika travnationer beror på att svensk uppfödning håller högsta internationella klass och många av uppfödarna har decennier av erfarenhet. Att de håller på år efter år handlar om kärleken till hästarna, för med tanke på hur framgångsrika en hel del av de svenska kuskarna som också är uppfödare är, så skulle de ha kunnat pensionera sig för länge sedan och levt gott på sina intjänade pengar från alla segrar på travbanorna. Men trots att det anses vara tuffa tider så fortsätter de sin verksamhet år efter år, vilket förstås också, likt elitidrottsmän, handlar om att man vill stå där på toppen, med en riktig stjärntravare som man själv har fött upp från första början.