Travhästar

Travsporten kan verkligen sägas tillhöra en av Sveriges folkkäraste sporter, mycket tack vare hästarna. Några av de mest framgångsrika hästarna har dessutom genom åren nått stjärnstatus och vunnit folkets kärlek.

Den allra första hästen som gjorde sig ett namn, och som än idag kanske är Sveriges mest kände travare genom alla tider, var Ego Boy. På 67 starter sprang han hem hela 50 segrar, den allra främsta kom i Elitloppet 1973 med Ingemar Olofsson i sulkyn. När han avled 1967 begravda man honom på Rättviks travbana, mitt i vinnarcirkeln. 

Förutom Ego Boy har även hästar som Legolas, Copiad, Ina Scot, Queen L, som för övrigt var den första svenska häst som vann det stora loppet Prix d’Amerique, Zoogin samt Gigant Neo varit favoriter hos folket. Queen L var för övrigt den första svenska hästen som vann det stora loppet Prix d’Amerique. Och Legolas gick från vilken travhäst som helst till superkändis när han vann sin första 19 lopp i rad. Han blev en sådan publiksensation att ATG belönade honom med gratis foder för resten av livet.

En av de största travstjärnorna i dagsläget är hingsten Maharajah som i slutet av januari blev fjärde svenska häst att vinna anrika Prix d’Amerique med storkusken Örjan Kihlström i sulkyn. Han är den första travhästen i Sverige att få en egen hemsida och beräknats ha sprungit in 18 miljoner hitintills i sin karriär.