Låt hunden följa med ridturen

Om du tycker om att ta ut din häst på en ridtur ska du inte vara rädd för att låta hunden följa med. Chansen är nämligen stor att det kommer att bli en aktivitet som har stora fördelar för alla inblandade. Ibland kan det vara tufft att ge hunden all motion som krävs – särskilt om du har fullt upp med annat i livet. Med hästar, jobb och privatliv kan de där långpromenaderna med hunden kännas alltför tidskrävande. Då är en ridtur med hunden ett smart sätt att slå två flugor i en smäll. Du får göra din ridtur samtidigt som hunden får sin motion.

horse_and_dog_389389816

Som hundägare gäller det att du utrustar din hund med rätt kläder för att undvika negativa överraskningar. Det gäller särskilt dig som väljer att ta ut hunden på ridturen. Många gånger – särskilt under vinterhalvåret – kan det vara kallt och snöigt vilket betyder att vissa hundar kan behöva extrautrustning. En värmande overall ser till att hunden håller sig varm under hela ridturen och du slipper anpassa dig efter hundens takt. Det finns även hundskor som ser till att hunden kan gå i otillgänglig terräng. Det gör att du kan gå på din vanliga ridtur utan att oroa dig för att hunden skadar sina tassar. 

Även säkerheten är en viktig aspekt när det kommer till att ta med hunden på ridturen. Om du rider i anslutning till bebyggelse är en reflexväst ett bra sätt att försäkra er om att ni syns i skymningen. Det gäller även om du har en vit hund som inte syns med snön som bakgrund. Med en reflexväst kan såväl bilar som cyklister se er och kan anpassa farten efter er. Det innebär att en reflexväst kan vara en billig och smidig livförsäkring som minimerar risken för skador för både dig, hästen och hunden.

Tänk på att du har ett strikt ansvar när det gäller att ha din hund lös i naturen. När du rider finns nämligen inte möjligheten att ha hunden kopplad så det kräver en bra lydnad på din hund.