Galoppsport

Det finns fler hästsporter än bara trav och dressyr. Något man lätt glömmer eftersom det är dessa två som man oftast ser på teven. Det finns även galoppsport, som vi tänkte prata lite om idag.

Galoppsport innebär, som namnet tydligt antyder, att hästarna galopperar i mål. I denna sport används ingen sulky utan hästarna har istället ryttare som driver dem. Ryttarna kallas jockeys. Galopp sker på en oval bana av gräs eller sand. Om banan har hinder brukar man istället kalla det Steeplechase.

Att galoppera ikapp har varit populärt sedan man tämjde hästarna för 6000 år sedan. Man har hittat bevis från Romarriket att det var en väldigt populärt sport. Då tävlade man också med häst och vagn. Den moderna galoppsporten föddes i England på 1600-talet och tack vare detta började man avla fram hästar för att tävla i just denna sport. Detta ledde till den engelska fullblodet som anses vara världens snabbaste hästras.

Oliver Cromwall, den dåvarande statsregenten under mitten av 1600-talet, förbjöd hästsport och många hästar fick sätta livet till så ingen kunde utöva sporten i smyg. Förbjudet avskrevs redan 1664 och har varit lagligt sedan dess.

I Sverige fick vi galoppsporten runt 1800-talet och redan 1810 arrangerade engelsmän en tävling i Göteborg eftersom det engelska kronprinsparet var på besök hos oss. Vi hade tävlingar lite varstans i landet men det blev aldrig riktigt populärt. Vid slutet av århundradet skapades ett sällskap för kapplöpning och så fort man började erbjuda regelbundna galopptävlingar ökade intresset.

I dag har vi Svensk Galopp som organiserar sporten. För att få vara med måste hästen kvalificera och visa att den kan stå still i startboxen och sedan sätta igång och springa direkt efter startsignalen och boxdörren öppnas. Galopptävlingarna ordnas främst på Jägersro, Täby Galopp, Göteborg Galopp och Blommeröd. Galopp hade lite av en trög start i Sverige men har blivit allt vanligare att se i teve och på de stora travbanorna i landet. Idag kan man till och med betta på sporten på samma sätt som med trav. Det finns flera företag som erbjuder odds på hästarna och deras ryttare. Förr i tiden behövde man gå ner till sitt lokala ATG-ombud men idag kan man göra allting online, om man vill.